Skip to Content
Series
Etenstijd!
Etenstijd!

Etenstijd!

door Yvette van Boven en Teun van de Keuken

Teun van de Keuken en Yvette van Boven bespreken hun lievelingskost. Van een spannend — of juist doodgewoon — ingrediënt tot een praktisch keukenapparaat en van horeca-ervaringen tot kooktips. En wat gaan ze vanavond zelf eten?

Teun en Yvette vertellen het elke maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag in 20 hapklare minuten, zo vlak voor etenstijd, rond de klok van 5. Aan tafel!

 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Afleveringen

#287 - Zomerdrankjes

Het is de laatste aflevering voor de zomerstop. En tijdens die stop drinken wealleen nog maar zomerdrankjes. Moet daar per se alcohol in? Of is een cheong of een coldbrew ook wel verfrissend? Wat zijn onze lievelingscocktails? En hoe maak je die precies? Je hoort het in Etenstijd!

Onze sponsor:

Matt Sleeps: Ga naar mattsleeps.com en ontvang met de code etenstijd maar liefst 25% korting op het nieuwe kussen!

Productie: Meer van dit

Muziek: Keez Groenteman

Wil je adverteren in deze podcast? Stuur een mailtje naar:

Adverteerders (direct): adverteren@meervandit.nl

(Media)bureaus: adverteren@bienmedia.nl

 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

10 juli 2025


#286 - Menukaarten

Hoe hipper je bent, hoe beter je zicht. In chique restaurants staan de gerechten namelijk in 9-punts-lettertype op de menukaart. Waarom zijn de kaarten tegenwoordig niet meer dan een enkel velletje papier? Hoezo is een mandje brood 3 en niet €2,95? En waarom krijg je nergens meer gebakken mul op een bedje van prei? Je hoort het in Etenstijd!

Productie: Meer van dit

Muziek: Keez Groenteman

Wil je adverteren in deze podcast? Stuur een mailtje naar:

Adverteerders (direct): adverteren@meervandit.nl

(Media)bureaus: adverteren@bienmedia.nl

 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

7 juli 2025


#285 - Koude soep

Je hebt net je verstandskies laten trekken, je bent op je plaat gegaan, of het is gewoon bloedheet: koude soep is altijd goed. Dat vindt de hele wereld. Ajo blanco, gazpacho… wat sippen ze in Rusland en Japan? Waar drink je felroze soep, of soep met vingers? Kun je van fruit ook een soep blenden? En vindt Teun het dan wel lekker? Je hoort het in Etenstijd!

Productie: Meer van dit

Muziek: Keez Groenteman

Wil je adverteren in deze podcast? Stuur een mailtje naar:

Adverteerders (direct): adverteren@meervandit.nl

(Media)bureaus: adverteren@bienmedia.nl

 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

3 juli 2025


#284 - Bessen

De tuin van Yvette is rood gestippeld: binnenkort gaat ze aalbesjes oogsten. Wat is een bes eigenlijk? Hoe maak je van een zure aalbes iets lekkers voor in je gin en tonic? Kun je bessen ook inleggen? En waar eet je ze dan bij? Je hoort het in Etenstijd!

Onze sponsor:

Matt Sleeps: Matt Sleeps is jarig! Ga naar mattsleeps.com voor alle bundels en acties!

Productie: Meer van dit

Muziek: Keez Groenteman

Wil je adverteren in deze podcast? Stuur een mailtje naar:

Adverteerders (direct): adverteren@meervandit.nl

(Media)bureaus: adverteren@bienmedia.nl

 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

30 juni 2025


#283 - Chutney

In de zomer pluk je eindelijk de vruchten van je moestuin. Maar wat als dat er wel héél veel zijn? Dan maak je chutney! Wat is eigenlijk het verschil tussen relish, ketchup en chutney? Waar komt chutney vandaan? En waar smeert Yvette het zoetzure prutje het allerliefst op? Je hoort het in Etenstijd!

Productie: Meer van dit

Muziek: Keez Groenteman

Wil je adverteren in deze podcast? Stuur een mailtje naar:

Adverteerders (direct): adverteren@meervandit.nl

(Media)bureaus: adverteren@bienmedia.nl

 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

26 juni 2025


#282 - Kookboekclub

Hij was altijd de stille kracht achter het succes van Yotam Ottolenghi: Sami Tamimi. Nu heeft hij een nieuw kookboek geschreven: Boustany. Het is een ode aan de Palestijnse tuin van zijn ouders en voorouders. Wat groeide daar allemaal? En wat voor lekkers gaan Teun en Yvette ermee koken? Je hoort het in Etenstijd!

Onze sponsor:

❤️‍🩹Fonds Slachtofferhulp: Ga naar fondsslachtofferhulp.nl/etenstijd en vraag het boekje Kleine gids grote steun gratis aan.

Tips:

NRC over Sami Tamimi

Boustany van Sami Tamimi

Productie: Meer van dit

Muziek: Keez Groenteman

Wil je adverteren in deze podcast? Stuur een mailtje naar:

Adverteerders (direct): adverteren@meervandit.nl

(Media)bureaus: adverteren@bienmedia.nl

 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

23 juni 2025


#281 - Andijvie

De luisteraar heeft een krop andijvie zó groot dat-ie bijna niet op de foto past. Hoe bewaart ze al die bittere bladeren zo lang mogelijk? Van welke groente is andijvie familie? Wat is het verschil tussen struikandijvie en krulandijvie? En kun je met andijvie ook nog iets anders koken dan een Hollands prutje van aardappelen, jus en spek? Je hoort het in Etenstijd!

Onze sponsor:

Upway: Gebruik de kortingscodeEtenstijd150bij je bestelling op Upway.nl voor €150 korting op e-bikes en accessoires bij een minimale bestelwaarde van €750.

Tips:

Over proteïnes in de menopauze

Het Parool over planten- en diereneiwitten mengen

Productie: Meer van dit

Muziek: Keez Groenteman

Wil je adverteren in deze podcast? Stuur een mailtje naar:

Adverteerders (direct): adverteren@meervandit.nl

(Media)bureaus: adverteren@bienmedia.nl

 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

19 juni 2025


#280 - Schooltuinen

Uitstervende boonsoorten en obscure maggiplantjes - als ze niet in de supermarkt liggen, hoe kom je er dan aan? Zelf kweken natuurlijk! In de schooltuin bijvoorbeeld. Waarom is het zo goed voor kinderen om hun eigen eten te verbouwen? Wat doe je als ouder met de kilo's worteltjes en bietjes uit de schooltassen puilen? En hoe leer je kinderen moestuinieren als ze geen schooltuin hebben? Je hoort het in Etenstijd!

Onze sponsor:

De koffiejongens: Ga naar de koffiejongens.nl/etenstijd en krijg bij je bestelling een doos van 100 Tiny Tony's cadeau!

Tips:

Gigantes Plaki van Teun

Oogtv over schooltuinen

Productie: Meer van dit

Muziek: Keez Groenteman

Wil je adverteren in deze podcast? Stuur een mailtje naar:

Adverteerders (direct): adverteren@meervandit.nl

(Media)bureaus: adverteren@bienmedia.nl

 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

16 juni 2025


#279 - Pindakaas

Aubergines zijn lekker, maar het liefst eet Teun een heel witbrood met een pot pindakaas. Waarom heet het eigenlijk pindakaas en geen pindaboter? En smeer je dan wél boter onder je notenpasta? Eten Teun en Yvette pindakaas op z'n Indisch of op z'n Surinaams? En waarmee beleg je je bammetje als je een pinda-allergie hebt?Je hoort het in Etenstijd!

Onze sponsor:

Storytel: Ga naar story.tel/etenstijd en probeer Storytel nu 30 dagen gratis!

Productie: Meer van dit

Muziek: Keez Groenteman

Wil je adverteren in deze podcast? Stuur een mailtje naar:

Adverteerders (direct): adverteren@meervandit.nl

(Media)bureaus: adverteren@bienmedia.nl

 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

12 juni 2025


#278 - Proteïne

De schappen bulken van de proteïnerepen, sportshakes en eiwitchips. Daar krijg je spierballen van. Toch? Hoeveel gram eiwitten moet je eigenlijk op een dag eten? In welke ingrediënten zitten de meeste proteïnes? En wat heeft de eiwithype met de vleesindustrie te maken? Je hoort het in Etenstijd!

Onze sponsor:

Storytel: Ga naar story.tel/etenstijd en probeer Storytel nu 30 dagen gratis!

Productie: Meer van dit

Muziek: Keez Groenteman

Wil je adverteren in deze podcast? Stuur een mailtje naar:

Adverteerders (direct): adverteren@meervandit.nl

(Media)bureaus: adverteren@bienmedia.nl

 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

9 juni 2025


#277 - Vis voor beginners

Vrijdag is niet in elk gezin visdag. En dan is de visboer intimiderend. Want is aquacultuur duurzaam, of juist niet? Wil je die zeebaars met of zonder kop? Is de dorade al schoongemaakt en ontschubd? Moet je de vis zelf nog fileren of doet de visboer dat? En als je dan eindelijk een verse filet in handen hebt - hoe bereid je die dan? Je hoort het in Etenstijd!

Productie: Meer van dit

Muziek: Keez Groenteman

Wil je adverteren in deze podcast? Stuur een mailtje naar:

Adverteerders (direct): adverteren@meervandit.nl

(Media)bureaus: adverteren@bienmedia.nl

 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

5 juni 2025


#276 - Het tijdslot

Teun loopt vanavond op goed geluk een nieuw restaurant binnen - zonder reservering. Kan hij nog aanschuiven, of had hij beter een tijdslot kunnen reserveren? Wat vinden Teun en Yvette van het tijdslot, en de aanbetaling? En hoe zwaai je dan wél gasten uit zonder ze af te schrikken met chemische spray en schoonmaakdoekjes? Je hoort het in Etenstijd!

Onze sponsor:

Matt Sleeps: Als je nu met de code etenstijd bestelt, krijg je 30% korting op het 4-seizoenen partnerdekbed!

Tips:

Het Parool over tijdsloten

Productie: Meer van dit

Muziek: Keez Groenteman

Wil je adverteren in deze podcast? Stuur een mailtje naar:

Adverteerders (direct): adverteren@meervandit.nl

(Media)bureaus: adverteren@bienmedia.nl

 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2 juni 2025


#275 - De TikTokrij

De straten van Amsterdam stromen vol met hongerige mensen: ze willen Fabel Friet gedoopt in truffelsaus en oer-Hollandse koeken met chocolate chips. Moet je daar nou voor in de rij staan? Wat is het verschil tussen een TikTokrij en een Paroolrij? En waar in Amsterdam haal je dan wel goede patat? Je hoort het in Etenstijd!

Artikelen over de TikTokrij:

Het Parool

NOS

De Volkskrant

Productie: Meer van dit

Muziek: Keez Groenteman

Wil je adverteren in deze podcast? Stuur een mailtje naar:

Adverteerders (direct): adverteren@meervandit.nl

(Media)bureaus: adverteren@bienmedia.nl

 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

29 mei 2025


#274 - Makreel

Een broodje makreel is het lekkerste wat er is. Aan welke andere lekkere vissensoorten is de makreel verwant? Welke Japanse makreel is nu ook populair in IJmuiden? Waarom mogen vissers rode makreel vangen? En wat betekent dat eigenlijk? Je hoort het in Etenstijd!

Onze sponsor:

Upway: Gebruik de kortingscode Etenstijd150 voor €150 korting op een bestelling van minimaal €750. Ga naar upway.nl

Tips:

Trouw over de makreel

Visserij.nl

NOS over de makreel

Productie: Meer van dit

Muziek: Keez Groenteman

Wil je adverteren in deze podcast? Stuur een mailtje naar:

Adverteerders (direct): adverteren@meervandit.nl

(Media)bureaus: adverteren@bienmedia.nl

 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

26 mei 2025


#273 - Dressing

Uit brieven van luisteraars blijkt Nederland massaal met een salie-overschot te kampen. Yvette geeft tips voor als de saltimbocca en salieboter je de neus uitkomt, maar je het kruid niet direct de groenbak in wilt kiepen. Intussen pept ze ook wat salades op met smaakvolle dressings. Wat gaat daar allemaal in en welke dressing-ingrediënten zijn favoriet? Je hoort het in Etenstijd!

Artikel in de Volkskrant door Hiske Versprille

Productie: Meer van dit

Muziek: Keez Groenteman

Wil je adverteren in deze podcast? Stuur een mailtje naar:

Adverteerders (direct): adverteren@meervandit.nl

(Media)bureaus: adverteren@bienmedia.nl

 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

22 mei 2025


#272 - Koken zonder stroom

Yvette zit tot haar nek in de Van Boven 10-daagse en Teun is in een soepbui. Het is tijd om zeekraal te herwaarderen en de luisteraar heeft een probleem: wat eet je als vegetariër met een soja-allergie? Hulplijn Vanja van der Leeden biedt soelaas. Rest ons nog één vraag: hoe kook je zonder stroom? Je hoort het in Etenstijd!

Onze sponsor:

Storytel: Ga naar story.tel/etenstijd en probeer Storytel 30 dagen gratis!

Productie: Meer van dit

Muziek: Keez Groenteman

Wil je adverteren in deze podcast? Stuur een mailtje naar:

Adverteerders (direct): adverteren@meervandit.nl

(Media)bureaus: adverteren@bienmedia.nl

 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

19 mei 2025


#271 - Noodpakket

We kunnen er niet omheen: er moet een noodpakket worden samengesteld. Zelfs in barre tijden mogen we best een beetje genieten, dus zorgen Teun en Yvette voor culinair-verantwoord rantsoen. Van bulgur tot bonen en mosterd tot mayo: dankzij deze ingrediënten wordt er in de schuilkelder toch nog gesmuld. Ook in deze aflevering: hoe kan je meer ansjovis in je gerechten verwerken? En wat doe je als de rekening in een restaurant opeens bizar hoog uitvalt? Je hoort het in Etenstijd!

Productie: Meer van dit

Muziek: Keez Groenteman

Wil je adverteren in deze podcast? Stuur een mailtje naar:

Adverteerders (direct): adverteren@meervandit.nl

(Media)bureaus: adverteren@bienmedia.nl

 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

15 mei 2025


#270 - Overweldigend veel gerechten

Een gedresste sla bewaren kan niet, maar weggooien willen we niet; vouw ‘m in een omelet! Yvette heeft een koelkast vol ingrediënten waar Oof wel raad mee weet en Teun was in Marseille. Hij kreeg overweldigend veel gangen en raakte compleet overvoerd. Wat doe je met te veel eten? Je hoort het in Etenstijd!

Onze sponsor:

Matt Sleeps: Ga naar mattsleeps.com en krijg met de kortingscode etenstijd een knallende korting!

Productie: Meer van dit

Muziek: Keez Groenteman

Wil je adverteren in deze podcast? Stuur een mailtje naar:

Adverteerders (direct): adverteren@meervandit.nl

(Media)bureaus: adverteren@bienmedia.nl

 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

12 mei 2025


#269 - PFAS in alles

Eieren, koffie, groente en zelfs natuurwijn – allemaal zijn ze verontreinigd met PFAS. Hoe komt dat spul daar eigenlijk terecht? Kun je beter groente uit je eigen moestuin eten of juist niet? En welke advocaat strijdt tegen een PFAS-bedrijf? Je hoort het in Etenstijd!

Productie: Meer van dit

Muziek: Keez Groenteman

Wil je adverteren in deze podcast? Stuur een mailtje naar:

Adverteerders (direct): adverteren@meervandit.nl

(Media)bureaus: adverteren@bienmedia.nl

 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

8 mei 2025


#268 - Snackbar

Afgepeigerd en druipend van het zwemmen, met een dronken kop onder een tl-buis, of eindelijk – na maanden plannen – bij de beste snackbar van Amsterdam: wanneer vind jij een snack het lekkerst? En welke dan precies? Gaat het eigenlijk wel goed met de snackbar? En kun je je 21e verjaardag vieren met alleen zilverfolie en frikandellen? Je hoort het in Etenstijd!

Onze sponsor:

Matt Sleeps: Ga naar mattsleeps.com en krijg met de kortingscode etenstijd een knallende korting!

Tips:

Vrijheidssoep recept

Productie: Meer van dit

Muziek: Keez Groenteman

Wil je adverteren in deze podcast? Stuur een mailtje naar:

Adverteerders (direct): adverteren@meervandit.nl

(Media)bureaus: adverteren@bienmedia.nl

 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

5 mei 2025


#267 - Klagen

Je krijgt een doorbakken steak op je bord, terwijl je vroeg om een rode, een wijn die naar kattenpies ruikt, of het gerecht van je buurman. Mag je dan klagen? Teun en Yvette vinden van wel - maar wél op de juiste manier. Hoe breng je een klacht? Aan wie? En op welk moment? Je hoort het in Etenstijd!

Tips:

Gidi Heesakkers over klagen

Productie: Meer van dit

Muziek: Keez Groenteman

Wil je adverteren in deze podcast? Stuur een mailtje naar:

Adverteerders (direct): adverteren@meervandit.nl

(Media)bureaus: adverteren@bienmedia.nl

 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

1 mei 2025