Series
Vastgoed Gezocht | BNR
Vastgoed Gezocht | BNR

Vastgoed Gezocht | BNR

door BNR Nieuwsradio

Maarten Bouwhuis en Maarten de Gruyter duiken in de wereld van het vastgoed. Van een tweede huis als investering tot en met de financiering van je bedrijfshal en de toekomst van kantoorpanden.

Afleveringen

Zomerserie | Ronald Huikeshoven: gebiedsontwikkeling als grote passie

Ronald Huikeshoven staat al jaren aan het roer bij gebiedsontwikkelaar AM. Hij begon zijn carrière ooit als restauratie-aannemer.

Gebiedsontwikkeling is niet alleen stenen stapelen. Het gaat vooral over mensen. Over hoe we willen wonen en leven. Als directievoorzitter van AM houdt Huikeshoven zich dagelijks met dit vraagstuk bezig. Hij houdt van complexe opgaven en weet als geen ander hoe je van een schets op papier een leefbare buurt maakt. Daarnaast is Huikeshoven voorzitter van branchevereniging NEPROM.

Deze hele zomer interviewen Maarten Bouwhuis en Maarten de Gruyter spraakmakende namen uit het vastgoed. Over hun carrières, ambities en dromen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

14 juli 2025


Een demografische tsunami | Opinie

Nederland vergrijst in rap tempo. Het is daarom onbegrijpelijk dat er niet veel meer geld wordt geïnvesteerd in specifiek zorgvastgoed.

Dat betoogt Madeline Buijs in haar nieuwste column. Beleggers kopen nauwelijks zorgwoningen en nieuwbouwprojecten blijven uit. Zo heeft ABN AMRO eerder berekend dat er in 2024 maar 2.900 zorgwoningen bijkwamen, terwijl het de afspraak is dat dit er jaarlijks 30.000 moeten zijn. Buijs ziet juist in deze beleidsluwe periode een kans voor politici om verder vooruit te kijken en zorgvastgoed eindelijk de prioriteit te geven die het verdient.

Madeline Buijs is sinds begin 2022 actief als Chief Economist en Head of Research bij Colliers. Hier geeft ze geeft leiding aan de researchafdeling die onderzoek doet naar de verschillende vastgoedmarkten.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

10 juli 2025


Hoe krijg je medewerkers weer naar kantoor toe?

De strijd om talent gaat allang niet meer alleen over salaris en vakantiedagen. Werknemers willen een plek waar ze zich prettig voelen, kunnen focussen én collega’s ontmoeten.

Deze aflevering in het kort:

☑️ Waarom het kantoor nog steeds een cruciale rol speelt

☑️ Hoe Booking.com met architectuur en beleving talent aantrekt

☑️ HAL neemt Nederlandse activiteiten van VolkerWessels over

Saaie kantoorplekken met tl-licht, systeemplafond, grijze tapijttegels en rinkelende telefoons. Het is niet vreemd dat werknemers in dat geval liever thuisblijven. Maar het kan echt anders. In deze aflevering onderzoeken we hoe je jouw thuishaven ombouwt tot een magneet voor personeel. Thuiswerken blijkt een blijvertje, maar veel organisaties zoeken nu wel naar manieren om hun mensen weer wat vaker naar kantoor te krijgen. Zonder dwang, maar met verleiding. Wat werkt wel, en wat vooral niet?

🎧Luister ook | Huib Boissevain: een uitgesproken vastgoedman

Daarover praten we met werkplekstrateeg Nick Lettink vanYNNO en architect Michiel Hofman van Hofman Dujardin. Hij is onder meer bekend van het nieuwe Booking.com-hoofdkantoor in Amsterdam. Zij leggen uit waarom de werkplek van de toekomst draait om diversiteit, daglicht en design. En waarom je het bouwen van zo’n plek vooral niet moet overlaten aan HR of facilitaire dienst alleen. Van stille zones tot sportfaciliteiten en modulair design: het moderne kantoor is een strategisch instrument geworden in de war for talent.

🎧 Luister ook: zo wil Jimmy Dijk (SP) de wooncrisis oplossen

Verder is er groot nieuws in de bouwsector. HAL neemt namelijk de Nederlandse activiteiten van VolkerWessels over. Ook Boskalis is bij de overname betrokken, zij zijn al in eigendom van HAL. Het gaat om de divisies Bouw & Vastgoedontwikkeling en Infra NL, de buitenlandse tak blijft buiten de deal. Reggeborgh (de investeerder van de familie Wessels), gaat de koopovereenkomst ergens in het derde kwartaal ondertekenen, is de bedoeling. De afronding moet dan begin 2026 hebben plaatsgevonden.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

7 juli 2025


Erpacht? Schandalig! | Opinie

Erpacht is één van de meest verachtelijke financiële producten die bestaan. Erger nog dan de woekerpolissen. Erger ook dan de woekerrentes van DSB.

Dat stelt Maarten Feilzer in zijn nieuwste column. Erfpacht is een regeling waarbij je wel een huis of gebouw bezit, maar de grond waarop het staat huurt van bijvoorbeeld de gemeente. Hiervoor betaal je jaarlijks een vergoeding, de zogenaamde canon. Dit systeem is volgens hem oneerlijk en hopeloos verouderd.Maarten Feilzer is directeur van Zadelhoff, dat een portefeuille van ongeveer 600 miljoen aan stenen beheert.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

3 juli 2025


Hoe willen we dat Nederland er over 100 jaar uitziet?

Ons landschap piept en kraakt. Meer huizen, meer infrastructuur. Maar ook: natuurherstel en klimaatadaptatie. In ‘Contouren van een nieuw land’ beschrijft Floor Milikowski hoe Nederland zich opnieuw kan uitvinden.

Deze aflevering in het kort:

☑️ Woningbouw, infrastructuur en klimaatdruk leggen druk op landschap

☑️ Gebiedsgericht plannen is de sleutel tot vernieuwing

☑️ Blackstone stort zich op Nederlandse markt voor vakantieparken

Hoe ziet Nederland eruit in 2035 of zelfs 2125? Ons land staat aan de vooravond van grote ruimtelijke keuzes. De woningnood is nijpend, het landschap raakt uitgeput en de gevolgen van klimaatverandering kloppen steeds harder aan de deur. In haar nieuwste boek laat journalist en planoloog Floor Milikowski zien dat er wél alternatieven zijn. Ze reisde het land door en sprak met boeren, ontwerpers, pioniers en doeners die laten zien hoe het anders kan.

🎧Luister ook: Als er weer een crisis komt | Opinie

In deze aflevering vertelt Milikowski waarom ruimtelijke ordening een sleutelrol speelt in de transitie naar een leefbaarder Nederland. Ze stelt dat onze huidige manier van bouwen en plannen verouderd is en pleit voor gebiedsgerichte oplossingen waarbij de bodem, het water en het welzijn van mens én natuur centraal staan. Ook spreekt ze over de rol van verbeeldingskracht in beleid: "We hebben mensen nodig die het aandurven om te dromen, en om anders te denken”, aldus Milikowski. "Want als we durven kiezen voor een andere inrichting van ons land, kunnen woonwijken groener worden, platteland vitaler en economieën weerbaarder."

🎧Luister ook: Spectaculaire statistieken | Opinie

De Amerikaanse investeerder Blackstone neemt RCN Vakantieparken over. Zij beheren achttien vakantieparken in Nederland, Duitsland en Frankrijk. RCN staat voor Stichting Interkerkelijk Oriëntatiecentrum en werd oorspronkelijk opgericht met een christelijke missie om betaalbare vakanties aan te bieden. Blackstone zegt de maatschappelijke waarden van RCN te respecteren, zoals het aanbieden van vakanties aan mensen in armoede.De overname markeert Blackstones entree op de Nederlandse markt voor recreatief vastgoed.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

30 juni 2025


De contouren van een concreet woningmarkt-renovatieplan

Het kabinet is demissionair en nieuw beleid voor de woningmarkt laat naar alle verwachting nog minimaal een jaar op zich wachten. Maar die tijd is er eigenlijk niet.

Deze aflevering in het kort:

☑️ Drie experts bouwen aan één woningmarktplan

☑️ Wat helpt nou écht tegen de vastgelopen bouwmachine?

☑️ Eén vastgoedfonds bezit hele retailwijk in Londen

Over ruim vier maanden gaat Nederland naar de stembus. De komende weken gaan partijen verder schaven aan hun oplossing voor de wooncrisis. En wij helpen ze een handje. Want hoe zou het ultieme woningmarkt-renovatieplan er ongeveer uit moeten zien? We geven dat idee gestalte met drie columnisten van dit programma. Het zijn Maarten Feiltzer, als stand-in voor Maarten de Gruyter, Madeline Buijs van Colliers Nederland en Matthijs Koorevaar, universitair docent Finance aan Erasmus School of Economics in Rotterdam. Deze uitzending komt vanaf de Provada in Amsterdam, op uitnodiging van onze partnerMogelijk.

🎧 Luister ook | Huib Boissevain: een uitgesproken vastgoedman

Alle belangrijke hoofdpijndossiers passeren de revu. Van de middenhuurregeling tot onrendabele bouwprojecten, stikstof en het onzekere klimaat voor vastgoedbelegers in binnen- en buitenland. Ook het feit dat steeds meer gemeenten aanvullende eisen stellen aan woningbouwprojecten, komt aan bod. Dit gaat onder meer om strengere duurzaamheidsnormen, meer sociale huur dan de landelijke norm, extra parkeerplekken of verplicht ruimte voor zorgwoningen. Projectontwikkelaars zien hierdoor hun plannen complexer en kostbaarder worden en dat zorgt geregeld voor vertraging of zelfs afstel.

🎧Luister ook | De opknapbeurt van een winkelstraat in verval

Maarten Feiltzer vertelt over zijn tripje naar Londen, van afgelopen weekend. Daar raakte hij onder de indruk van watShaftesbury Capital doet in de beroemde wijk Soho. Dit vastgoedfonds bezit vrijwel een hele retailwijk en dat heeft volgens hem voor veel bloei gezorgd. In Nederland komen we dit nog niet tegen. Ook noemt hij dat Ping Properties het Metropoolgebouw in Amsterdam heeft gekocht, buiten de markt om. Het multifunctionele gebouw, met een verhuurbaar vloeroppervlak van circa 14.500 vierkante meter, biedt een mix van kantoor-, hotel- en winkelruimtes.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

20 juni 2025


Vastgoed in onzekere tijden: risico of kans?

De rente schommelt, de regels veranderen en politiek is het allesbehalve stabiel. Is beleggen in deze markt nog steeds een veilige haven?

Deze aflevering in het kort:

☑️ Wat politieke onzekerheid en renteontwikkelingen betekenen voor vastgoedbeleggers

☑️ Waarom exploitatiegebonden vastgoed steeds interessanter wordt

☑️ Hoe data-analyse helpt bij waardebeheer van vastgoedportefeuilles

In deze aflevering onderzoeken we samen met Maarten Vermeulen van Exploitatiepartners hoe je verstandig navigeert in roerige tijden. Want wie nu in vastgoed stapt, moet meer dan ooit goed rekenen. Vermeulen adviseert beleggers om scherp te kijken naar het type vastgoed waarin ze investeren. “Woningen blijven gewild, maar ook exploitatiegebonden vastgoed zoals seniorenhuisvesting of micro living biedt kansen,” zegt hij. Zeker in tijden waarin financiering duurder is geworden, wordt cash king: beleggers met eigen middelen hebben een duidelijke voorsprong.

🎧Luister ook: Als de ramp straks compleet is | Opinie

Daarnaast praten we met hem over waardebeheer. Hoe haal je eigenlijk het maximale rendement uit je vastgoedportefeuille? Veel grote partijen weten niet eens precies wat ze bezitten, stelt Vermeulen. Slimme data-analyse kan helpen om te bepalen welke panden je moet verduurzamen, herontwikkelen of juist verkopen. Conclusie? Wie toekomstgericht denkt en rekent, maakt nog steeds een solide kans in vastgoedland. Deze aflevering van Vastgoed Gezocht wordt opgenomen op het zomerfeest vanMogelijk in Breukelen.

🎧Luister ook: Spectaculaire statistieken | Opinie

KPMG presenteert deze week een nieuw rapport:Perspectief voor de vastgoedsector 2025. Wat blijkt? De vastgoedsector zit klem tussen woningnood en regelgeving. Bestuurders ervaren grote druk, maar zien daarentegen ook kansen. Mits er een gezamenlijke visie komt. Beleggen blijft aantrekkelijk, vooral in woningen, maar de voortdurende onzekerheid remt investeringen. “Er is veel wil in de sector, maar moeite om tot resultaten te komen. Uit ons onderzoek en gesprekken in de sector blijkt dat het ontbreekt aan samenhang, regie en een gedeeld langetermijnperspectief”, vertelt Sander Grunewald van KPMG.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

16 juni 2025


Spectaculaire statistieken | Opinie

Zonder nuance verdrinken we in cijfers over wonen. Matthijs Koorevaar pleit voor meer onafhankelijkheid in het woondebat, waarin selectieve cijfers en sensationele koppen vaak de boventoon voeren.

Verschillende databronnen laten soms tegenstrijdige trends zien, met grote gevolgen voor beleid. Het ontbreekt volgens hem aan kritische duiding en onafhankelijke expertise. Koorevaar pleit daarom voor een onafhankelijk kennisplatform. "Want zonder helder inzicht verspillen we straks miljarden, terwijl de echte problemen onzichtbaar blijven." Matthijs Korevaarwerkt als universitair docent Finance aan Erasmus School of Economics in Rotterdam. Hij publiceert regelmatig over de woningmarkt.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

12 juni 2025


Kabinet in crisis: grote gevolgen voor de woningmarkt

Het kabinet-Schoof hield het nét geen jaar vol. We zoeken uit wat deze politieke crash betekent voor de woningmarkt.

Deze aflevering in het kort:

☑️ De gevolgen voor de huren, regiewet en woningbouw

☑️ Het vertrouwen tussen woningcorporaties en politiek

☑️ Holocaustmuseum bekroond met architectuurprijs

De eerste gevolgen zijn er al. Plannen als de huurbevriezing en boodschappenbonus zijn afgelopen week van tafel geveegd. Voor wat betreft een aantal andere dossiers beken er onzekere tijden aan. Want wat gebeurt er nu met de Regiewet? Gaan de Nationale Prestatieafspraken nog door? En hoe groot is de kans dat een volgend kabinet wél weer werk maakt van huurbevriezing of strengere regulering? Er zijn partijen in de Tweede Kamer die hier nog steeds voor pleiten.

🎧 Luister ook: Rotterdam bouwt aan een indrukwekkende skyline

We bespreken het met twee zwaargewichten uit de vastgoedwereld: Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft, en Johan Conijn, directeur van Finance Ideas en emeritus-hoogleraar aan de UvA. Zij duiden de bestuurlijke chaos en geven een scherpe analyse van wat dit betekent voor woningcorporaties, beleggers, huurders én bouwers.Daarnaast is er aandacht voor de toekomst van de Wet Betaalbare Huur, de aanhoudende onduidelijkheid over box 3 en de rol van het stikstofbeleid. Ook stellen we deze wetenschappers de vraag wat een volgend kabinet nú alvast zou moeten voorbereiden?

🎧 Luister ook: zo wil Jimmy Dijk (SP) de wooncrisis oplossen

Het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam is door de vakjury uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2025. Het ontwerp van Office Winhov combineert op indrukwekkende wijze restauratie, nieuwbouw en museale inrichting. De jury prijst het museum als een 'gedurfd en gelaagd project' dat ruimte biedt voor reflectie en dialoog over de Holocaust. De subtiele omgang met een beladen onderwerp en het vakmanschap in uitvoering maken dit tot een architectonisch én maatschappelijk voorbeeldproject.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

7 juni 2025


Rotterdam bouwt aan een indrukwekkende skyline

Rotterdam wordt meer en meer Manhattan aan de Maas. De binnenstad ondergaat een ware gedaanteverwisseling met kolossale woontorens en kantoren die de lucht in schieten. Maar hoe houd je zo’n stadscentrum bereikbaar én leefbaar?

Deze aflevering in het kort:

☑️ Waarom Rotterdam inzet op nog meer hoogbouw

☑️ Hoe de stad omgaat met stijgende bouwkosten, stikstofregels en andere obstakels

☑️ Raad van State adviseert: voorstel huurbevriezing niet naar de Tweede Kamer

In deze aflevering praten we met Jos Melchers, directeur gebiedsontwikkeling van de cluster stadsontwikkeling. Rotterdam staat bekend als dé hoogbouwstad van Nederland en die reputatie wordt de komende jaren alleen maar steviger. Op de tekentafel liggen nog zo'n vijftien tot twintig torens van 150 meter en hoger. Een aantal daarvan is zelfs al in de ontwikkelfase beland. De Maasstad kiest hiermee nadrukkelijk voor de hoogte. Maar in tijden van stijgende bouwkosten, stikstofproblemen en personeelstekorten is het realiseren van die plannen makkelijker gezegd dan gedaan. Welke projecten krijgen voorrang? En hoe voorkomt de gemeente dat de stad straks alleen nog bewoonbaar is voor de happy few?

🎧 Luister ook: Als de ramp straks compleet is | Opinie

Melchers gunt ons een inkijkje in de plannen voor 2040, waarbij het gebied tussen Rotterdam Centraal en de Kop van Zuid een ware metamorfose ondergaat. Ook bespreken we hoe de gemeente probeert grip te houden op bereikbaarheid, leefbaarheid en betaalbaarheid. Verder hoor je nog een top 5 met de hoogste gebouwen van Nederland. Spoiler alert: ze staan allemaal in Rotterdam. Weet jij trouwens wat de hoogste toren van Nederland is die niet de Maasstad staat?

🎧 Luister ook: Als er weer een crisis komt | Opinie

Ook bespreken we het advies van De Raad van State. Die raadt het kabinet af om het wetsvoorstel voor huurbevriezing bij woningcorporaties in 2025 en 2026 in te dienen. Volgens het adviesorgaan leidt het plan tot ongelijke behandeling, omdat huurders bij woningcorporaties wél worden beschermd, terwijl particuliere sociale verhuurders hun huren gewoon mogen verhogen. Voor zo’n verschil is een sterke, objectieve rechtvaardiging nodig, stelt de Raad van State. Die ontbreekt in het voorstel en daarmee voldoet het plan niet aan het gelijkheidsbeginsel.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

2 juni 2025


Als de ramp straks compleet is | Opinie

Defensie krijgt wél voor elkaar wat bij woningbouw niet lukt: meters maken. Terwijl kazernes en oefenterreinen versneld verrijzen, loopt de aanpak van de wooncrisis al jaren vast.

Ze maken bij Defensie ineens flinke stappen. Van nieuwe kazernes tot oefenterreinen en vliegvelden op 42 locaties maar liefst. Boeren, bedrijven en woningbouwprojecten moeten wijken, want de urgentie is groot. En bij woningbouw? Daar blijft actie uit. In deze column vraagt Maarten Bouwhuis zich af hoe dat komt. Maarten Bouwhuis is presentator van Vastgoed Gezocht en werkt daarnaast als dagvoorzitter.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

30 mei 2025


Handelsoorlog en huurbevriezing

Wat betekent een handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten voor onze vastgoedsector? En hoe beïnvloedt politiek gedraai in Den Haag het investeringsklimaat voor beleggers?

Deze aflevering in het kort:

 ☑️ De invloed van geopolitieke spanningen op vastgoedmarkten

☑️ Waarom zwalkend beleid het vertrouwen van beleggers ondermijnt

☑️ Debat over huurbevriezing blijft aanhouden

In deze aflevering duiken we in de grote én kleine spanningen die hun weerslag hebben op de wereld van stenen en cijfers. Te gast is econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings, die uitlegt waarom geopolitieke onzekerheid geen abstract fenomeen is, maar directe gevolgen heeft voor beleggers. Stabiliteit, dat woord komt tijdens deze aflevering steeds weer terug. Vastgoedmarkten zijn niet gebaat bij spanningen op de internationale kapitaalmarkt en onzeker beleid. Investeerders zoeken zekerheid. En als die ontbreekt, worden projecten uitgesteld of zelfs afgeblazen.

🎧Luister ook | Huib Boissevain: een uitgesproken vastgoedman

Ook in eigen land is de situatie onzeker. Het stikstofdossier blijft slepen, en het woningtekort groeit. Daar komt bij dat beleidsmaatregelen soms worden genomen en net zo snel weer teruggedraaid. Dat ondermijnt volgens Teulings het vertrouwen in de overheid. En dat vertrouwen is precies wat nodig is om grote bouwplannen van de grond te krijgen. Hij pleit dan ook voor consistent beleid, voorspelbare regels en duidelijke keuzes. Die noodzaak blijkt ook uit berichtgeving van het FD. De krant deedeen rondgang langs grote bouwers en concludeert nu dat buitenlandse beleggers terughoudend zijn met projecten over woningbouw. Bouwbedrijven als VolkerWessels en BAM ervaren stagnatie bij buitenlandse investeringen.

🎧Luister ook | bedrijventerreinen moeten sneuvelen voor woningbouw

Natuurlijk komt ook de nieuwste wending in het debat over de huurbevriezing aan bod. Coalitiepartij NSC stelt inmiddels harde voorwaarden: alleen als woningcorporaties volledig worden gecompenseerd én de woningbouwambities op peil blijven, kan het voorstel op hun steun rekenen. We nemen deze aflevering op tijdens de Dag van de Vastgoedfinanciering in Amsterdam, op uitnodiging van onze partner Mogelijk.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

26 mei 2025


Zo wil Jimmy Dijk (SP) de wooncrisis oplossen

Een miljoen betaalbare woningen bouwen, de huren verlagen én beleggers weren van de woningmarkt. Dat zijn de speerpunten van het nieuwe woonplan van de SP: Wonen zonder winst.

Deze aflevering in het kort:

☑️ SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk over het woonplan 'Wonen zonder winst'

☑️ Hoe betaalbaar zijn die plannen eigenlijk en wie gaat ze betalen?

☑️ Sociaal geograaf Floor Milikowski over bouwen in de buitenwijken van Nederland

In deze aflevering van Vastgoed Gezocht praten we vijftig minuten met SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk. Zijn partij lanceerde eerder dit jaar een radicaal woonplan, waarbij de focus komt te liggen op de bouw van sociale huurwoningen. Hij legt uit waarom zijn partij vindt dat wonen geen verdienmodel mag zijn. Ook bespreken we met hem het verbod op verkoop van sociale huurwoningen en de wens om grondprijzen te reguleren. Maarten de Gruyter is kritisch op de plannen en legt de politicus dan ook het vuur aan de schenen.

🎧Luister ook: als er weer een crisis komt | Opinie

Maar hoe zit het eigenlijk met de financiële haalbaarheid van al die plannen? Volgens Dijk is het een kwestie van politieke keuzes durven maken. De staatsschuld mag, als het aan hem ligt, best iets oplopen. Daarnaast wil de SP fors snoeien in de hypotheekrenteaftrek, een regeling die volgens hem nu vooral hogere inkomens bevoordeelt. Het afbouwen daarvan levert volgens Dijk jaarlijks zo’n 5 tot 6 miljard euro op. Verder wil hij de leegstand strakker aanpakken, bijvoorbeeld door eigenaren te verplichten panden sneller in gebruik te nemen of te verhuren. "We kunnen het ons simpelweg niet permitteren dat panden in tijden van woningnood ongebruikt blijven staan," aldus Dijk.

🎧Luister ook: Ook woningcorporaties spelen voor sinterklaas | Opinie

Volgens sociaal geograaf Floor Milikowski ligt de sleutel tot het oplossen van de woningnood in de ruime buitenwijken van Nederland. In haar boekContouren van een nieuw land betoogt ze dat daar plek is voor honderdduizenden nieuwe huizen, mits we kiezen voor compacte, betaalbare huizen die dichter op elkaar staan. Dat is niet alleen goed voor de woningvoorraad, stelt ze, maar ook voor de samenleving als geheel. Door mensen dichter bij elkaar te laten wonen, groeit het onderlinge contact en wordt het sociale weefsel versterkt.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

19 mei 2025


Als er weer een crisis komt... | Opinie

Het bevriezen van de huren kan bij een volgende economische crisis wel eens desastreus uitpakken. Die waarschuwing doet Madeline Buijs in haar nieuwste column.

Woningcorporaties bouwen ook tijdens crises door, waar commerciële partijen afhaken. Dit anticyclisch bouwen dempt economische klappen en voorkomt verdere woningtekorten, zo vertelt ze. Maar door de bevriezing van sociale huren dreigen investeringen stil te vallen. Als een nieuwe crisis zich aandient, dan missen corporaties deze keer de middelen om dit opnieuw te doen. Met alle gevolgen van dien.

Madeline Buijs is sinds begin 2022 actief als Chief Economist en Head of Research bij Colliers. Hier geeft ze geeft leiding aan de researchafdeling die onderzoek doet naar de verschillende vastgoedmarkten.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

15 mei 2025


Zonder parkeerplekken komt geen vastgoedproject van de grond

Bij vastgoed gaat het vaak over woningen, kantoren en winkels. Maar een cruciaal aspect bij de haalbaarheid van dit soort projecten is het parkeren.

Deze aflevering in het kort:

☑️ Parkeren als fundament van succesvolle gebiedsontwikkeling

☑️ Hoe modulaire parkeergarages flexibiliteit en duurzaamheid combineren

☑️ Woningcorporaties dagen de staat voor de rechter

In deze aflevering duiken we in de wereld van parkeergarages. Te gast is Erik de Vries van Carparks. Het bedrijf ontwikkelt en bouwt modulaire parkeergarages voor binnenstedelijke gebieden. Met prefabsystemen in staal of beton zijn de garages snel te plaatsen en indien nodig verplaatsbaar of demontabel. Het bedrijf speelt daarmee naar eigen zeggen in op de groeiende behoefte aan flexibele, duurzame parkeeroplossingen die kunnen meebewegen met veranderende mobiliteits- en ruimtevragen.

🎧 Luister ook: ook woningcorporaties spelen voor Sinterklaas | Opinie

Parkeren is zelden het spannendste onderdeel van een vastgoedproject, maar het kan wel alles maken of breken. Zonder doordachte parkeeroplossing strandt zelfs het meest veelbelovende plan. In Deventer moest onlangs een geplande woontoren van 65 meter hoog worden afgeblazen, omdat er geen oplossing werd gevonden voor de parkeernorm. Het laat zien: wie parkeren te laat meeneemt in het ontwerp, zet het hele project op het spel. Parkeergarage zijn bovendien steeds vaker een esthetisch statement. Dat blijkt ook wel uit de voorbeelden die langskomen. Zo vinden we in Zoetermeer bijvoorbeeld Theatre Parking, dat is bekleed met een gevel van duizenden ledlampjes die 's avonds een lichtshow geven.

🎧 Luister ook: een woz-cap voor de yuppen | Opinie

Bijna tweehonderd woningcorporaties en branchevereniging Aedes bereiden een rechtszaak voor tegen woonminister Mona Keijzer. Aanleiding is het kabinetsplan om de huren van sociale woningen de komende twee jaar te bevriezen. Volgens de corporaties komt de Staat daarmee terug op eerder gemaakte afspraken over de bouw en renovatie van sociale huurwoningen. We bespreken de mogelijke gevolgen van deze zaak.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

12 mei 2025


Achter de schermen van een goed draaiend pand

Vastgoedbeheer is veel meer dan het oplossen van lekkages en het innen van de huur. Het draait om het managen van complexe belangen van huurders, eigenaren en overheden.

Deze aflevering in het kort:

☑️ Wat vastgoedbeheer écht inhoudt, van onderhoud tot huurdersgeluk

☑️ Hoe FRIS technologie inzet voor efficiënt en voorspellend beheer

☑️ Waarom AI de beste stagiair wordt van elke vastgoedbeheerder

In deze aflevering gaan we in gesprek met Hans Peter Fris, directeur van FRIS Real People. Zijn organisatie beheert 7.000 woningen en zo’n 4 miljoen vierkante meters aan commercieel vastgoed. We bespreken wat een vastgoedbeheerder precies doet, waarom goed beheer essentieel is voor rendement én hoe je voorkomt dat je als eigenaar achter de feiten aanloopt. Fris deelt praktijkvoorbeelden van wat er misgaat als eigenaren het beheer zelf proberen te doen en legt uit waar de echte meerwaarde zit: van strategisch advies tot het snel oplossen van huurdersvragen.

🎧Ook woningcorporaties spelen voor sinterklaas | Opinie

Daarnaast kijken we vooruit. Want ook vastgoedbeheer digitaliseert in rap tempo. Dankzij slimme meters, onderhoudssoftware en huurdersapps wordt steeds meer werk geautomatiseerd. Met behulp van AI kunnen storingen voorspeld worden vóórdat ze plaatsvinden en worden energieprestaties actief gemonitord. We bespreken welke technologie FRIS nu al inzet, hoe huurders steeds meer verwachten én wat de invloed is van wetgeving zoals de Wet Goed Verhuurderschap en ESG-richtlijnen. Volgens Fris zal de vastgoedbeheerder van de toekomst niet alleen technisch onderlegd moeten zijn, maar ook duurzaam, data-gedreven én mensgericht moeten werken.

🎧Een WOZ-cap voor de yuppen | Opinie

Maarten de Gruyter haalt uit naar staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen. Die gaf onlangseen interview aan het FD. Particuliere vastgoedbeleggers krijgen geen verlichting in de voorjaarsnota. Vanaf 2026 stijgt hun belastingdruk, zonder mogelijkheid kosten af te trekken in de tegenbewijsregeling. De overheid geeft prioriteit aan andere doelen. Volgens de staatssecretaris hebben deze beleggers al aanzienlijk vermogen en komt belasting op werkelijk rendement sneller dichterbij als men nu doorzet.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

5 mei 2025


Ook woningcorporaties spelen voor Sinterklaas | Opinie

De huurbevriezing leidt tot felle kritiek van onder meer woningcorporaties, die miljarden aan investeringsruimte zien verdampen. Maarten Feilzer snapt de kritiek, maar noemt die ook verwonderlijk.

Belastingverlichting als compensatiemiddel lijkt dé oplossing, maar is volgens hem zeker geen wondermiddel. Alleen gerichte maatregelen, zoals de Europese groepsvrijstelling op renteaftrek, bieden echte verlichting voor investeerders in moeilijk realiseerbare woningen. Maarten Feilzer is directeur van Zadelhoff, dat een portefeuille van ongeveer 600 miljoen aan stenen beheert.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

1 mei 2025


Bouwen zonder bezwaar, kan dat eigenlijk wel?

Snellere bouwprocedures en minder mogelijkheden voor bezwaar en hoger beroep. Steeds vaker wordt dat geopperd als wapen in de strijd tegen de woningnood. Maar houdt dit juridisch wel stand?

Deze aflevering in het kort:

☑️ Waarom steeds meer bouwprojecten stranden bij de Raad van State

☑️ Hoe stikstofregels en bezwaarprocedures het speelveld bepalen

☑️ Wat snellere procedures betekenen voor burgers én bouwers

Of het nu gaat om een nieuwe woonwijk, een windmolenpark of een bedrijventerrein, grote én kleine vastgoedprojecten eindigen opvallend vaak bij de Raad van State. In deze aflevering legt omgevingsrechtspecialist Jan van Oosten vanStibbe Advocaten uit hoe deze hoogste bestuursrechter van Nederland werkt. We bespreken concrete voorbeelden - van het Amstelkwartier tot het Porthos-project - en kijken ook naar recente uitspraken die het speelveld voor de bouwsector flink hebben veranderd. Zo legde de Raad vorig jaar nog een bom onder bestaande stikstofvergunningen, met verregaande gevolgen.

🎧Luister ook | Frank van Gool ontwikkelt woonconcepten voor arbeidsimmigranten

Decommissie STOER wil procedures verkorten, door onder meer het hoger beroep af te schaffen. En D66 pleitte afgelopen week nog voor een noodwet, die de bouw van nieuwe steden moet versnellen. Van Oosten is erg kritisch op dit soort voorstellen, omdat ze tornen aan een grondbeginsel in het Nederlandse recht: burgers die hun stem mogen laten horen.

🎧Luister ook | Astrid Schlüter (Vesteda) wil 10-jarenplan voor woningmarkt

Met co-host Jason Blackmore bespreken we het plan van D66. Die partij wil nog voor de zomer een noodwet invoeren om de woningbouw vlot te trekken. Een ‘superambtenaar’ moet vastgelopen projecten kunnen versnellen. De partij pleit ook voor miljardeninvesteringen in stroomnetten en wegen, zodat gemeenten écht kunnen bouwen. Er moeten nieuwe woonplaatsen komen, van Eemvallei tot Rijnenburg. En D66 wil doorstroming stimuleren, met maatregelen voor ouderen, sociale huurders én strengere regels tegen leegstand en grondspeculatie.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

28 april 2025


De enorme impact van AI op de vastgoedsector

Van woningwaardering tot gebiedsanalyses en risicovoorspellingen. Met de inzet van AI gaan vastgoedprofessionals anders werken.

Deze aflevering in het kort:

☑️ Hoe gaat AI de werkprocessen voor vastgoedprofessionals beïnvloeden?

☑️ Een inkijkje in de technologie die Matrixian levert

☑️ Een analyse van de vastgoedplannen in de voorjaarsnota

Of het nu gaat om handmatige taxaties of subjectieve gebiedsanalyses: veel traditionele werkwijzen in het vastgoed zijn door AI aan het veranderen. Luke Liplijn is de CEO van Matrixian. Hij legt uit hoe zijn bedrijf vastgoeddata verrijkt en vertaalt naar inzichten voor beleggers, ontwikkelaars en gemeenten. Dit gaat onder meer om woningwaarderingen die duizenden datapunten combineren, risicoanalyses vóór aankoop of voorspellingen over leefbaarheid en leegstand. Met AI kun je sneller en beter onderbouwde beslissingen nemen, zonder afhankelijk te zijn van een Excel-bestand of onderbuikgevoel.

🎧Luister ook | bedrijventerreinen moeten sneuvelen voor woningbouw

In deze aflevering hoor je hoe de technologie van matrixian werkt, voor wie het interessant is en waarom onderhoudskosten, duurzaamheid en toekomstbestendigheid steeds vaker in één AI-model samenkomen. Joëlle Lokhorst - zij vervangt Maarten de Gruyter deze keer - deed voor de uitzending alvast even de proef op de som met één van hun tools. Ook kijken we naar andere startups die met kunstmatige intelligentie de vastgoedsector willen opschudden, zoals Geophy, Reasult en Spotr.ai.

🎧Luister ook | De opknapbeurt van een winkelstraat in verval

Natuurlijk gaat het ook over de voorjaarsnota die afgelopen week werd gepresenteerd. Daarin is onder meer te lezen dat de huren in de sociale sector twee jaar lang worden bevroren. Woningcorporatie Aedes reageerde woest. 'Een populitisch cadeautje', noemt Maarten Bouwhuis dit besluit. Joëlle legt in haar analyse uit wat de impact is voor mensen die een woning zoeken.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

21 april 2025


Een WOZ-cap voor de yuppen | Opinie

De aanpassing van de WOZ-cap lijkt op het eerste gezicht goed nieuws voor de huurmarkt, maar in werkelijkheid profiteren vooral koopstarters met een goed inkomen. Dat stelt Matthijs Koorevaar in zijn nieuwste column.

In steden als Amsterdam verdwijnen huurwoningen uit de markt, terwijl huurders met lage inkomens achterblijven zonder alternatief. De echte problemen zitten volgens Koorevaar niet in dure wijken, maar in achtergebleven gebieden waar huurders relatief het meest betalen. 'Investeren in deze huurders, dát is pas sociaal beleid', zo betoogt hij. Matthijs Korevaar werkt als universitair docent Finance aan Erasmus School of Economics in Rotterdam. Hij publiceert regelmatig over de woningmarkt.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

17 april 2025


Zoeken naar de contouren van een mooier Nederland

Wouter Veldhuis neemt afscheid als Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving. Hij zag de afgelopen jaren veel goede wil en ambitie bij ambtenaren, maar miste daarentegen vaak de politieke lef om harde keuzes te maken.

Deze aflevering in het kort:

☑️ Het afscheidsinterview van 'mister ruimtelijke ordening' Wouter Veldhuis

☑️ Hoe investeringen aan het energienet en landschapsontwikkeling samen kunnen gaan

☑️ Vastgoed Belang reageert op de nieuwe huurregels van minister Keijzer

In deze aflevering praten we met de man die de afgelopen vijf jaar het kabinet mocht adviseren over hoe we Nederland ruimtelijk inrichten. Wouter Veldhuis waarschuwde regelmatig voor verrommeling, pleitte voor kwaliteit boven kwantiteit en zette zich in voor de menselijke maat in nieuwbouw. Nu zijn termijn als Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving erop zit, blikt hij terug: wat lukte er wél en waar liep het vast? Maar belangrijker nog: hoe moeten we verder? Veldhuis heeft een duidelijke boodschap aan projectontwikkelaars, politici én burgers: ontwerp is geen luxe, maar noodzaak.

🎧 Luister ook | Huib Boissevain: een uitgesproken vastgoedman

Veldhuis waarschuwt voor bouwen zonder visie en pleit voor kwaliteit boven kwantiteit. Hij vertelt waarom we moeten stoppen met ‘bouwen alsof we een spreadsheet invullen’, en waarom ontwerpers een veel grotere rol verdienen in het ruimtelijk beleid. Ook bespreekt hij hoe energieprojecten – zoals de uitbreiding van het hoogspanningsnet – juist kunnen bijdragen aan mooiere landschappen, mits goed ontworpen. Tot slot deelt hij met ons zijn droombeeld voor Nederland in 2050.

🎧Luister ook | Bas van Veggel: een duizendpoot in het vastgoed

Vastgoed Belang-voorman Niek Verra reageert op de plannen van woonminister Mona Keijzer. Zij presenteerde afgelopen plannen om de Wet Betaalbare Huur aan te passen. Zo wil ze de uitpondgolf tegengaan. De belangrijkste wijziging is dat de WOZ-waarde van een woning zwaarder gaat meewegen in het puntensysteem dat bepaalt hoeveel huur een verhuurder mag vragen. In gemeenten met hoge huizenprijzen zouden verhuurders daardoor volgens Keijzers plannen straks een hogere huur mogen rekenen. Vastgoed Belang is blij met de aanpassingen, toch zijn ze volgens hem niet genoeg om de uitpondgolf te stoppen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

14 april 2025