Skip to Content
Podcasts
De Stamtafel – Dé podcast over Gastvrijheid
Eén team, één taak: Joris ten Wolde over de ziel van Twentse gastvrijheid | S18E06
Eén team, één taak: Joris ten Wolde over de ziel van Twentse gastvrijheid | S18E06

Eén team, één taak: Joris ten Wolde over de ziel van Twentse gastvrijheid | S18E06

door Jeannine Sok

Lengte 0 h 32 m

Een herfstige Stamtafel in De Lutte

In deze aflevering van De Stamtafel – Dé Podcast over Gastvrijheid ontvangt Jeannine Sok de Twentse ondernemer Joris ten Wolde, eigenaar van Kwa Koken in Oldenzaal. Vanuit het charmante Hotel ’t Kruisselt praat hij vol passie over het horecavak, ondernemerschap en de kunst van échte gastvrijheid.

Joris begon als klassiek opgeleide kok, werd al op jonge leeftijd chef, en maakte een korte uitstap naar Unilever voordat hij zijn eigen bedrijf startte. Wat begon als koken bij mensen thuis groeide uit tot een succesvol restaurant- en cateringbedrijf in de oude Geldermanfabriek in Oldenzaal. Zijn motto: “Schoenmaker, blijf bij je leest – wij zijn goed in eten, dáár ligt onze kracht.”

Naast zijn bedrijf is Joris ook voorzitter van de afdeling Oldenzaal van Koninklijke Horeca Nederland. Hij zet zich in voor de belangen van de sector en de leefbaarheid van de stad. “De horeca is de sociale smeerolie van de maatschappij,” zegt hij. “Van hotel tot nachtleven – we hebben elkaar allemaal nodig om de stad levendig te houden.”

In het gesprek met Jeannine benadrukt Joris dat gastvrijheid meer is dan etiquette. “Het bestek hoeft niet perfect te liggen – het gaat erom dat de gast zich thuis voelt.” Hij pleit voor een ongedwongen sfeer, waarin lachen, aandacht en oprechte verbinding belangrijker zijn dan stijfheid of regels. “Je moet aanvoelen wie je voor je hebt – dat is het moeilijkste, maar ook het mooiste van ons vak.”

Joris vertelt hoe hij zijn team traint om in te spelen op de emoties van de gast. Soms is stilte beter dan uitleg, en soms is een grapje precies wat de avond maakt. Hij noemt gastvrijheid een kunst: “Het is als schilderen – je moet eerst de techniek beheersen, en daarna durven loslaten.”

Binnen zijn bedrijf heerst geen scheiding tussen keuken en bediening. “We hebben een open keuken, dus we zijn één team, één taak.” Problemen worden samen opgelost, en fouten horen erbij. “Ons vak is mensenwerk. De kunst is dat de gast niets merkt van wat er achter de schermen gebeurt.”

Joris moedigt jongeren aan om te kiezen voor de horeca: “In de horeca leer je alles – van communicatie tot logistiek. En bovenal leer je mensen aanvoelen. Het is het mooiste vak dat er is.”

Met dank aan

Hotel 't Kruisselt in De Lutte voor haar gastvrijheid: ⁠https://www.kruisselt.nl/⁠

De fotografie en productie zijn verzorgd door Wouter Loeve, wiens werk te bewonderen is op ⁠⁠⁠⁠⁠www.nicepictures.nl⁠⁠⁠⁠⁠.

Voor meer informatie over gastvrijheid en klantbeleving, neem een kijkje op ⁠⁠⁠⁠⁠www.gastologie.nl⁠⁠⁠⁠⁠ – dé plek voor verdieping in de ⁠wereld van gastvrijheid⁠.

Afleveringen in deze podcast

Geluksbrengers in De Lutte: Linda & Jeroen Kamman over oprechte gastvrijheid, vertrouwen en leren in de praktijk | S17E09

Geluksbrengers in De Lutte: Linda & Jeroen Kamman over oprechte gastvrijheid, vertrouwen en leren in de praktijk | S17E09

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

Heb jij het? Melvin Jacobs en André Hofman over Hospitality Experts Twente, vakmanschap en de toekomst van gastvrijheid | S18E08

Heb jij het? Melvin Jacobs en André Hofman over Hospitality Experts Twente, vakmanschap en de toekomst van gastvrijheid | S18E08

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

Van Twentse roots tot Amsterdamse hotels: Noor Krooshoop en John Meijerink over echte gastvrijheid met een oprecht hart | S18E07

Van Twentse roots tot Amsterdamse hotels: Noor Krooshoop en John Meijerink over echte gastvrijheid met een oprecht hart | S18E07

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

Eén team, één taak: Joris ten Wolde over de ziel van Twentse gastvrijheid | S18E06

Eén team, één taak: Joris ten Wolde over de ziel van Twentse gastvrijheid | S18E06

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

Van Bonaire tot De Lutte: Nicole Nijhuis over échte gastvrijheid en de kracht van persoonlijke aandacht | S18E05

Van Bonaire tot De Lutte: Nicole Nijhuis over échte gastvrijheid en de kracht van persoonlijke aandacht | S18E05

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

🎙️ De Stamtafel – vanuit Paradise FM: Van Kwalitaria tot Kippengrill op Curaçao | S17E11

🎙️ De Stamtafel – vanuit Paradise FM: Van Kwalitaria tot Kippengrill op Curaçao | S17E11

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

Hotel Ten Cate: vier generaties gastvrijheid en gezelligheid in Emmen | S18E04

Hotel Ten Cate: vier generaties gastvrijheid en gezelligheid in Emmen | S18E04

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

Van bruine bonen tot Drentse Kruidensaus – de gastvrije reis van Lorenz Striethouldt | S18E03

Van bruine bonen tot Drentse Kruidensaus – de gastvrije reis van Lorenz Striethouldt | S18E03

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

Van droom tot cocktailtruck – Eva’s ondernemersreis vol lef en gastvrijheid | S18E02

Van droom tot cocktailtruck – Eva’s ondernemersreis vol lef en gastvrijheid | S18E02

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

Drentse gastvrijheid en familiepassie – aan tafel met de familie Hofsteenge | S18E01

Drentse gastvrijheid en familiepassie – aan tafel met de familie Hofsteenge | S18E01

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

De Stamtafel met ondernemer en gastheer Rafa Oliana | S17E10

De Stamtafel met ondernemer en gastheer Rafa Oliana | S17E10

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

De Stamtafel – Verhalen uit de gastvrijheidswereld op Curacao | | S17E09

De Stamtafel – Verhalen uit de gastvrijheidswereld op Curacao | | S17E09

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

De Stamtafel – Werkplezier en kansen op Curacao | Co-host Madelinde Moesbergen | S17E08

De Stamtafel – Werkplezier en kansen op Curacao | Co-host Madelinde Moesbergen | S17E08

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

De Stamtafel – Samenwerken op een eiland | S17E07

De Stamtafel – Samenwerken op een eiland | S17E07

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

Jong Talent in de Horeca: Passie, Groei en Gastvrijheid | Opgenomen op het 25 jaar VHC ActiFood Event

Jong Talent in de Horeca: Passie, Groei en Gastvrijheid | Opgenomen op het 25 jaar VHC ActiFood Event

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

Streekproduct met verhaal: terug naar de echte smaak | In gesprek met Claudia Bisschops van Ingendael | De Stamtafel S17E06

Streekproduct met verhaal: terug naar de echte smaak | In gesprek met Claudia Bisschops van Ingendael | De Stamtafel S17E06

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

Van Varken tot Vat: Een Limburgse Les in Gastvrijheid | De Stamtafel met Mauk Meijers en Leo Logister

Van Varken tot Vat: Een Limburgse Les in Gastvrijheid | De Stamtafel met Mauk Meijers en Leo Logister

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

Van Wijngaard tot Wijnkaart: Limburgs Gastvrij en Lokaal | Podcast De Stamtafel met Arno Claessens en Gonny Demandt | S17E04

Van Wijngaard tot Wijnkaart: Limburgs Gastvrij en Lokaal | Podcast De Stamtafel met Arno Claessens en Gonny Demandt | S17E04

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

Van moeder op zoon: pure passie voor gastvrijheid | S17E03

Van moeder op zoon: pure passie voor gastvrijheid | S17E03

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

Met je voeten in de modder en je hoofd in de horeca: Gastvrijheid op blote voeten | S17E02

Met je voeten in de modder en je hoofd in de horeca: Gastvrijheid op blote voeten | S17E02

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

Bekijk meer

DPG Media

© 2025 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden

KvK Nummer: 34172906

BTW Nummer: NL810828662B01