Skip to Content
Podcasts
De Stamtafel – Dé podcast over Gastvrijheid
Heb jij het? Melvin Jacobs en André Hofman over Hospitality Experts Twente, vakmanschap en de toekomst van gastvrijheid | S18E08
Heb jij het? Melvin Jacobs en André Hofman over Hospitality Experts Twente, vakmanschap en de toekomst van gastvrijheid | S18E08

Heb jij het? Melvin Jacobs en André Hofman over Hospitality Experts Twente, vakmanschap en de toekomst van gastvrijheid | S18E08

door Jeannine Sok

Lengte 0 h 31 m

Twee Twentse hospitality-dragers aan tafel

Jeannine Sok ontvangt in Hotel ’t Kruisselt twee bekende gezichten uit de Twentse gastvrijheidswereld: Melvin Jacobs (restaurantmanager bij Q) en André Hofman (ROC van Twente, horeca-onderwijs). Een gesprek vol energie over passie voor mensen, het ‘X-factor-gevoel’ in hospitality en de kracht van samen leren en samen groeien.

Melvin vertelt hoe de club Hospitality Experts Twente (HET) is ontstaan uit het eerdere netwerk Allianz Twents Gastheerschap. Het oude netwerk liep af, waarna André het initiatief nam om met een nieuw bestuur en een nieuwe naam door te pakken. De club komt twee keer per jaar samen rond thema’s, locaties en inhoudelijke uitwisseling, met als doel: elkaar écht ontmoeten en het vak verdiepen.

De naam HET is niet toevallig: in de horeca hoor je vaak “die heeft het.” Dat ongrijpbare iets — de natuurlijke gastvrije grondhouding — vormt de basis van de club en hun slogan. Voor Melvin en André zit ‘het’ vooral in houden van mensen, interesse tonen, en je kennis en kunde willen delen. Alles wat je verder nodig hebt, kun je leren.

Het gesprek maakt een brede beweging: gastvrijheid is overal. Jeannine noemt voorbeelden uit het dagelijks leven (bakker, slager, andere dienstverleners), en André ziet dat hospitality anno nu steeds meer branches raakt. De club is daarom aan het verkennen of en hoe ook mensen buiten de horeca kunnen aansluiten — bijvoorbeeld vanuit zorg of uitvaart — omdat wederzijds leren daar veel kan opleveren.

André en Melvin benadrukken hoe belangrijk de verbinding is tussen school en praktijk. Van leermeesterdagen tot inspiratiesessies met alumni en bedrijven: samen zorgen ze dat opleidingen aansluiten op het werkveld. Daarbij vinden ze de mix van klassieke gastvrijheids-skills (tafelbereidingen, vaktechniek) en moderne vormen (barista, mocktails, beleving) essentieel.

André licht toe dat ROC van Twente werkt aan nieuwe kwalificaties met meer ruimte voor innovatie en maatwerk. Studenten moeten hun talent kunnen verdiepen, bijvoorbeeld via een “skillslab” voor wie extra traditionele technieken wil leren. Melvin herkent dit in de praktijk: door die variatie kunnen studenten beter op de juiste plek stage lopen en groeien in wat hen energie geeft.

Met dank aan

Hotel 't Kruisselt in De Lutte voor haar gastvrijheid: ⁠⁠⁠https://www.kruisselt.nl/⁠⁠⁠

De fotografie en productie zijn verzorgd door Wouter Loeve, wiens werk te bewonderen is op ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠www.nicepictures.nl⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠.

Voor meer informatie over gastvrijheid en klantbeleving, neem een kijkje op ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠www.gastologie.nl⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ – dé plek voor verdieping in de ⁠wereld van gastvrijheid⁠.

Afleveringen in deze podcast

Geluksbrengers in De Lutte: Linda & Jeroen Kamman over oprechte gastvrijheid, vertrouwen en leren in de praktijk | S17E09

Geluksbrengers in De Lutte: Linda & Jeroen Kamman over oprechte gastvrijheid, vertrouwen en leren in de praktijk | S17E09

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

Heb jij het? Melvin Jacobs en André Hofman over Hospitality Experts Twente, vakmanschap en de toekomst van gastvrijheid | S18E08

Heb jij het? Melvin Jacobs en André Hofman over Hospitality Experts Twente, vakmanschap en de toekomst van gastvrijheid | S18E08

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

Van Twentse roots tot Amsterdamse hotels: Noor Krooshoop en John Meijerink over echte gastvrijheid met een oprecht hart | S18E07

Van Twentse roots tot Amsterdamse hotels: Noor Krooshoop en John Meijerink over echte gastvrijheid met een oprecht hart | S18E07

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

Eén team, één taak: Joris ten Wolde over de ziel van Twentse gastvrijheid | S18E06

Eén team, één taak: Joris ten Wolde over de ziel van Twentse gastvrijheid | S18E06

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

Van Bonaire tot De Lutte: Nicole Nijhuis over échte gastvrijheid en de kracht van persoonlijke aandacht | S18E05

Van Bonaire tot De Lutte: Nicole Nijhuis over échte gastvrijheid en de kracht van persoonlijke aandacht | S18E05

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

🎙️ De Stamtafel – vanuit Paradise FM: Van Kwalitaria tot Kippengrill op Curaçao | S17E11

🎙️ De Stamtafel – vanuit Paradise FM: Van Kwalitaria tot Kippengrill op Curaçao | S17E11

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

Hotel Ten Cate: vier generaties gastvrijheid en gezelligheid in Emmen | S18E04

Hotel Ten Cate: vier generaties gastvrijheid en gezelligheid in Emmen | S18E04

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

Van bruine bonen tot Drentse Kruidensaus – de gastvrije reis van Lorenz Striethouldt | S18E03

Van bruine bonen tot Drentse Kruidensaus – de gastvrije reis van Lorenz Striethouldt | S18E03

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

Van droom tot cocktailtruck – Eva’s ondernemersreis vol lef en gastvrijheid | S18E02

Van droom tot cocktailtruck – Eva’s ondernemersreis vol lef en gastvrijheid | S18E02

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

Drentse gastvrijheid en familiepassie – aan tafel met de familie Hofsteenge | S18E01

Drentse gastvrijheid en familiepassie – aan tafel met de familie Hofsteenge | S18E01

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

De Stamtafel met ondernemer en gastheer Rafa Oliana | S17E10

De Stamtafel met ondernemer en gastheer Rafa Oliana | S17E10

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

De Stamtafel – Verhalen uit de gastvrijheidswereld op Curacao | | S17E09

De Stamtafel – Verhalen uit de gastvrijheidswereld op Curacao | | S17E09

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

De Stamtafel – Werkplezier en kansen op Curacao | Co-host Madelinde Moesbergen | S17E08

De Stamtafel – Werkplezier en kansen op Curacao | Co-host Madelinde Moesbergen | S17E08

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

De Stamtafel – Samenwerken op een eiland | S17E07

De Stamtafel – Samenwerken op een eiland | S17E07

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

Jong Talent in de Horeca: Passie, Groei en Gastvrijheid | Opgenomen op het 25 jaar VHC ActiFood Event

Jong Talent in de Horeca: Passie, Groei en Gastvrijheid | Opgenomen op het 25 jaar VHC ActiFood Event

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

Streekproduct met verhaal: terug naar de echte smaak | In gesprek met Claudia Bisschops van Ingendael | De Stamtafel S17E06

Streekproduct met verhaal: terug naar de echte smaak | In gesprek met Claudia Bisschops van Ingendael | De Stamtafel S17E06

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

Van Varken tot Vat: Een Limburgse Les in Gastvrijheid | De Stamtafel met Mauk Meijers en Leo Logister

Van Varken tot Vat: Een Limburgse Les in Gastvrijheid | De Stamtafel met Mauk Meijers en Leo Logister

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

Van Wijngaard tot Wijnkaart: Limburgs Gastvrij en Lokaal | Podcast De Stamtafel met Arno Claessens en Gonny Demandt | S17E04

Van Wijngaard tot Wijnkaart: Limburgs Gastvrij en Lokaal | Podcast De Stamtafel met Arno Claessens en Gonny Demandt | S17E04

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

Van moeder op zoon: pure passie voor gastvrijheid | S17E03

Van moeder op zoon: pure passie voor gastvrijheid | S17E03

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

Met je voeten in de modder en je hoofd in de horeca: Gastvrijheid op blote voeten | S17E02

Met je voeten in de modder en je hoofd in de horeca: Gastvrijheid op blote voeten | S17E02

Jeannine Sok

ui.globals.release_type.podcast

Bekijk meer

DPG Media

© 2025 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden

KvK Nummer: 34172906

BTW Nummer: NL810828662B01